Bijna niet te geloven dat Quiltkompas alweer vijf jaar bestaat. Wat is de tijd voorbij gevlogen! Eerlijk gezegd ben ik best trots dat Quiltkompas bestaat en een eigen plekje heeft verworven. Lees hier over de afgelopen periode.

Ik ben destijds met vallen en opstaan en vooral veel enthousiasme begonnen en heb gewoon doorgezet, soms best met ‘de bibbers’, hoor. Ik herinner me nog goed hoe ik in de begintijd, toen nog redelijk hooggehakt en keurig gekleed, met mijn eigen eerste (en enige) handgemaakte samplerquilt en een tas vol lapjes langsging bij accountants, webshopbouwers en verhuurmakelaars om mijn plannen voor te leggen en te horen wat zij voor me konden doen.

“Kiltkompas?” klonk het als ze mijn kaartje zagen. Dus dat was telkens weer uitleggen en laten zien wat quilten is. Bij de groothandels hoefde ik natuurlijk niets uit te leggen. Daar was het vooral zaak om binnen het overweldigende aanbod mijn eigen lijn te bepalen. Bij de Kamer van Koophandel vonden ze dat ik mijn plan prima kon verkopen, maar midden in crisistijd (vijf jaar geleden, weet u nog?) in Hilversum met zijn Gooise huren en parkeertarieven een winkel openen, dat was misschien niet zo’n goed idee. ‘Begin liever met een webwinkel’, was hun advies, dan kun je later altijd nog zien. Nog steeds is Quiltkompas online actief, en daarnaast ben ik op handwerkbeurzen en quiltevenementen te vinden. Voor mij is dit een ideale combinatie gebleken: de flexibiliteit van een webwinkel en daarnaast ook direct contact met klanten, die zo met mijn assortiment kennis kunnen maken.

Gemak

“Er gaat niets boven zien en voelen van de stoffen” hoor ik vaak op de beurzen en ik ben het daar mee eens. Anderzijds is het wel een uitkomst om op elk moment van de dag of de nacht stofjes uit te kunnen zoeken, in de wetenschap dat ze de volgende dag al in de brievenbus liggen. Zeker als je op een flinke afstand van winkels woont of minder mobiel bent. En helemaal als je daarnaast tijdens de beurzen de kwaliteit van de stoffen met eigen ogen en handen hebt kunnen ervaren.

Eigen baas

Waarin ik me zelf gelukkig prijs is het eigen baas zijn. De menselijke maat is belangrijk voor mij. Een kleine webwinkel kan veel persoonlijke aandacht geven. Daarin verschilt mijn webwinkel niet eens zo veel van een ‘echte’ winkel. Wie er zelf niet helemaal uit komt kan altijd voor advies terecht. En zelfs – op afspraak – langskomen. En als ik iets niet kan bieden zal ik eerlijk doorverwijzen naar een andere winkel, liever dan een minder optimale oplossing aanbieden. Door de beurzen weet ik wat veel van mijn collega’s te bieden hebben.

Voor mij is een vergaande service heel vanzelfsprekend. Toch krijg ik daar vaak complimenten voor. Is het misschien niet zo vanzelfsprekend als ik denk?

Ontmoeten en verbinden

Al snel begon ik steeds meer mensen in en buiten het quiltwereldje te leren kennen, die zich met mijn project verbonden voelden en me de afgelopen jaren met raad en daad hebben bijgestaan. Te veel om hier te noemen en dat zegt veel over het ‘quilterswereldje’. Quilten heeft voor mij heel veel met ontmoeten en verbinden te maken. In dat verband mag het Quiltersgilde niet onvermeld blijven. De landelijke vereniging van quilters zorgt met veel enthousiasme en inzet van heel veel vrijwilligers voor tal van landelijke en regionale bijeenkomsten. Bijeenkomsten voor allerlei ‘soorten’  quilters (traditioneel, art en modern).

Schoonheid van het materiaal

Nog steeds ben ik een beetje verliefd op het materiaal, de stoffen. En daarvan vooral de kleuren. Daarom ben ik ook zo dol op de Grungecollectie, met stip mijn favoriet. En die liefde delen gelukkig velen met mij. Ook de prachtige Paapje zeefdrukstoffen die ik een tijd lang mocht verkopen – en nu helaas op zijn – mogen niet ongenoemd blijven.

Eigenheid

“Anders dan andere winkels” kreeg ik al snel te horen over mijn assortiment. Dat vond ik leuk om te horen, maar ik ben er nooit bewust op uit geweest. Ik koop gewoon wat ik mooi vind, zo eenvoudig ligt het voor mij. Ik houd van traditioneel en van modern, maar het moet wel ‘mooi’ zijn, goed ontworpen en niet te ‘doorsnee’. Ik ben er van overtuigd dat elke winkel een eigen ‘gezicht’ moet hebben en gelukkig gaat dat bij Quiltkompas kennelijk moeiteloos.

Iemand zei een keer dat het allure heeft. Tja, dat klinkt wel mooi, toch?

Inspiratie … en soms niet

Eenmaal in de quilt- en webwinkelwereld beland volgen de ontwikkelingen elkaar vanzelf op. Zo ben ik door alle enthousiaste reacties op de Grungestoffen met de Grungeclub begonnen. Er is inmiddels een hele kring van trouwe klanten en zelfs Quiltkompas-fans. Het leukst vind ik de inkoop en het contact met klanten. Marketing? Soms wel, soms niet leuk. Het minst leuk? Tja, zoals bij velen: de administratie en de belastingdienst (sorry hoor ;-) Gelukkig heb ik ook hierbij hogelijk gewaardeerde hulp gekregen. Kortom, Quiltkompas zou niet kunnen bestaan zonder alle inzet van bevriende krachten.

Toekomst

Ik ben de afgelopen jaren als bezoeker naar Sainte Marie geweest, naar Birmingham en ik hoop ooit een keer naar Houston te gaan. Maar ook los van deze inspirerende quiltevenementen borrelen de ideeen en zijn er weer volop nieuwe ontwikkelingen gaande. In het assortiment, in de webwinkel…Op dit moment allemaal nog te pril om al naar buiten te brengen, maar Quiltkompas gaat door en…wordt vervolgd!