Bij groothandel Rhinetex, waar ik de Modastoffen altijd koop en nog veel meer, was laatst een Open Dag. Te gast waren Janet Clare en Brigitte Heitland (Zen Chic). Twee van mijn favoriete ontwerpers, ieder met een heel eigen stijl. Zij vertelden over hun manier van ontwerpen en introduceerden hun nieuwe collecties. Origami van Janet en A Day In Paris van Brigitte. Ik kan u nu vast verklappen dat die allebei schitterend zijn. En natuurlijk liggen ze binnenkort in deze winkel. Nog een paar maanden wachten, rond mei komen ze er aan.

Janet Clare is een echte ‘tekenaar’ en toonde haar schetsboeken, gevuld met de meest verfijnde, prachtige pen- en potloodtekeningen van schepen, planten, vogels, kiezels, sterren en alles wat ze maar ontwerpt. Zij blijft qua thema’s en stijl heel dicht bij de natuur en geeft hier haar eigen draai aan. Nog steeds een van mijn favoriten is de inmiddels bijna uitverkochte Wordsmithcollectie, met rozen, gipskruid en oude manuscripten in heel donkerbaluw en fraaie vergrijsde kleuren. Maar ook voor interessante achtergrondstoffen in meestal vergrijsde kleuren en sprekende motieven zijn we bij haar aan het juiste adres.

De bij uitstek moderne ontwerpster Britgitte Heitland ontwerpt op de computer. Haar unieke ‘handschrift’ bestaat uit wat abstractere motieven, waarbij rechte lijnen, rondjes en kruisjes maar ook schrifttekens als komma’s belangrijke basiselementen zijn. Over handschrift gesproken, manuscripten, ontwerptekeningen en krantenpagina’s behoren tot haar favoriete motieven voor de ‘backgroundpapers’ in allerlei varianten. Dit zijn achtergrondstoffen in gedekte kleuren en motieven die mooi contrasteren met haar kleurrijke printcollecties. Daarnaast maakt zij graag gebruik van de Grungestoffen, die prachtig combineren met haar eigen prints en kleuren. Toch heeft ze recent ook een eigen basiscollectie uitgebracht, die zij zelf als vintage aanduidt, in een heel subtiel printje, de reeks ‘Spotted’.

Zowel Janet Clare als Brigitte Heitland hebben interessante websites en publiceren een blog, waarbij regelmatig gratis patronen worden gedeeld. Daarnaast verkopen zij ook patronen.

Ik kan niet wachten tot hun nieuwe stoffen er zijn!