Naast traditioneel en artquilten is modern quilten sterk in opkomst, met frisse en fleurige quilts die qua kleuren en vormen aansluiten bij moderne interieurtrends. Menige traditionele quilter is na jaren toe aan iets nieuws, en dan vooral wat het kleurgebruik betreft. Het mag wat meer kleur en fleur hebben.

Voor menig (aankomend) quilter geldt dat de tijd ontbreekt voor het maken van een ‘ouderwetse’ traditionele quilt. Grotere figuren die heel goed machinaal te verwerken zijn sluiten dan beter aan.

Het kleurgebruik is helder en contrastrijk, vaak in combinatie met neutrale achtergrondkleuren als wit, zwart en grijs. Een bij uitstek moderne ontwerpster als Tula Pink gebruikt zelfs nooit kleuren als beige en bruin, wat maakt dat haar stoffen een frisse, eigentijdse uitstraling hebben.

Anders dan bij artquilts, die uniek zijn voor de maker, heeft modern quilten een duidelijke verbinding met traditioneel quilten. Er wordt doorgaans gebruik gemaakt van geometrische patronen, die meestal ontleend zijn aan of uitvergrote versies zijn van traditionele blokken. Dus ook bij moderne quilts zien we veel vierkanten, driehoeken en cirkelvormen. Anders dan bij artquilts is een uniek ontwerp niet nodig, maar kun je aan de slag met door anderen bedachte quiltblokken of patronen. Naast het heldere en contrastrijke kleurgebruik en de aansluiting bij de traditionele vormen is een derde onderscheidend kenmerk van de moderne quilt gelegen in de vlakverdeling. De achtergrond krijgt als ‘negative space’ een prominente rol in de quilt. Randen worden niet gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke, reusachtige vliegende ganzen tegen een bijna lege hemel van effen stof, zoals bij deze quilt van Brigitte Heitland (Zen Chic). De lege ruimte vergt wel een grotere rol voor het doorquilten. Zonder mooi quiltwerk kan het gauw wat kaal overkomen. Vooral in combinatie met een royaal formaat kan het (laten) doorquilten op een longarmmachine in dat geval handig zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over modern quilten en in contact komen met anderen die op dit vlak actief zijn? In Nederland zijn vorig jaar twee initiatieven op dit gebied genomen: het Quiltersgilde Modern Quilt Guild en de Dutch Modern Quilt Guild.

Het Quiltersgilde Modern Quilt Guild staat gratis open voor leden van het Quiltersgilde. Aanmelden gaat heel gemakkelijk via de website. Inmiddels zijn ruim 350 leden aangesloten. Daarmee ben je tevens lid van het Modern Quilt Guild en heb je toegang tot de faciliteiten die hier bij horen, zoals de speciale Facebookpagina voor leden.

Onder meer ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met nieuwtjes en patronen van de Modern Quilt Guild. Meer informatie en aanmelden: https://www.quiltersgilde.nl/modern-quilting/

In april wordt door het Quiltersgilde een eerste “Meet & Greet” georganiseerd, met een workshop, show & tell en winkels.https://www.quiltersgilde.nl/meet-greet-modern-quilten/ Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt, maar bij voldoende interesse komt er een tweede bijeenkomst.

Ook kun je je aansluiten bij het Dutch Modern Quilt Guild. Dit is een online community voor leden. Lid worden kan voor 25 euro per jaar. In februari 2018 is een eerste bijeenkomst geweest. Tijdens de Handwerk en Quiltdagen in april in Rijswijk zijn quilts te zien van aangesloten leden. Er is een website (dutchmqg) en een Facebookpagina: https://www.facebook.com/DutchMQG/

Op internet is heel veel te vinden over modern quilten, te beginnen bij de website van het Modern Quilt Guild, waar ook ingechreven kan worden op een nieuwsbrief voor niet-leden.

https://www.themodernquiltguild.com