bluebird park

Quilts en tuingeluk

Bekend is dat veel quilters ook fervente tuinliefhebbers zijn. Ongetwijfeld hierdoor is de expositie "Tuingeluk" die het Quiltersgilde in het hemelvaartweekend organiseerde in De Tuinen van Appeltern een succes geworden.  Wat maakt de combinatie van quilts met tuinen of tuinieren zo'n winnend team?

Balans

Het thema van de Happinez  van deze maand is 'Pluk de dag'. In een interview met filosoof Damon Young vertelt hij over de betekenis van tuinen en tuinieren voor denkers en kunstenaars. De aantrekkingskracht lijkt  te zitten in de tweeledigheid. Enerzijds nodigt een tuin ons uit om te reflecteren en te dromen, maar het is ook een plek die aanraakbaar is, vol rijke geuren en modder, het zet ons met de benen op de aarde. "We moeten ons met beide polen verbinden om balans te vinden."

Essentie

Zo is het ook met quilten. In welke vorm dan ook, het is altijd geworteld in het oude handwerk waarin met stof, naald en draad 'iets' wordt voortgebracht. Wat dat iets is, dat wordt alleen begrensd door onze eigen gedachten en fantasie. (en vooruit, ook een stukje vaardigheid...). Zo is quilten in essentie nauw verbonden met die beide polen die we als mens nodig hebben.