‘Te ver weg’ om er heen te gaan, hoor ik wel eens over het Quiltfestival Noord Groningen. Maar dan doet u zichzelf tekort. Naast de veelzijdige tentoonstellingen is hier uw kans om een uniek en ongerept gebied te ontdekken. Weidse vergezichten, pittoreske terpdorpjes, de Waddenzee is vlakbij…en juist die combinatie maakt het zo de moeite waard. De locaties zijn verspreid over dorpen binnen de gemeente Eemsmond, zoals Warffum, Usquert, Uithuizen en Kantens. 

Het Quiltfestival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het is ooit begonnen met quiltster Marjan Ruitenberg die graag haar quilts een keer wilde vertonen. Zij vroeg of dat misschien in het dorpskerkje zou kunnen. Lees hier over hoe dit initiatief vervolgens compleet uit de hand is gelopen en tot een tweejaarlijks Festival is uitgegroeid. 

Wat begon met de vraag van Marjan is inmiddels een evenement op quiltgebied, dat in Nederland zijn gelijke niet kent. De opzet doet nog het meest denken aan Le Carrefour du Patchwork in Sainte-Marie-aux-Mines. Typisch Gronings vind ik dat ze er zelf heel bescheiden over doen, maar we hebben het hier wel over exposities op meer dan 20 locaties, een textielmarkt met rond de 40 deelnemers, workshops, medewerking van sponsoren en talloos veel vrijwilligers die dit feestje telkens weer mogelijk maken.

 Tijdens het Festival staan de deuren van de eeuwenoude terpkerkjes en andere bijzondere locaties open en doen de interieurs tijdelijk dienst als dragers en achtergrond voor quilts in alle mogelijke varianten. Voor orgelliefhebbers valt er ook van alles te genieten, maar daar heb ik me eerlijk gezegd nog niet in verdiept. Door de afstand en het vele dat er te zien is, is het te overwegen er een overnachting aan vast te knopen, al ben ik bang dat inmiddels alles in de directe omgeving vol zal zijn, maar iets verder weg, in de stad Groningen of Noord-Drente, zal het allicht nog wel lukken.

 Liefhebbers van moderne, traditionele en artquilts komen hier allemaal aan hun trekken. Er zijn exposities van bekende en minder bekende namen, buitenlandse quilts, wedstrijdquilts, gebreide quilts, buitenquilts, quilts van oud beddengoed. Heeft u maar beperkt tijd, stippel dan vooraf een route uit op basis van de tentoonstellingen die u in elk geval wilt zien. Een route fietsen is goed te doen en de weersvoorspellingen voor die week zien er op het moment van schrijven goed uit.

 Bekijk hier een sfeerimpressie (met orgelmuziek!) van het vorige festival in 2014.

 Zelf sta ik met Quiltkompas elke dag met tientallen collega-standhouders op de Textielbeurs in Warffum. Komt u even langs om me te vertellen hoe u het vond?