Yvonne Panofsky, Het Joodse Bruidje

Inspiratie: Het Joodse Bruidje (ca. 1662/66) van Rembrandt van Rijn (1607-1669), Rijksmuseum, Amsterdam.
Titel van de quilt: het Joodse Bruidje


Wie bij de titel ‘Het Joodse Bruidje’ een kopie van een Rembrandt in stof verwacht, zal verrast zijn bij het zien van deze quilt. De interpretatie van Yvonne Panofsky is een abstracte weergave van een deel van het schilderij; het is het rood van de jurk van de vrouw dat haar inspireerde en de effectvolle wijze waarop de schilder de verf heeft aangebracht om de textuur tot uitdrukking te brengen. Voor Yvonne is het maken van deze quilt een intensief proces geweest. Allerlei lijnen uit haar leven kwamen hier bij elkaar. Daar vandaan heeft zij haar eigen grenzen verkend en verruimd. 

Wie goed kijkt ziet hoe verzorgd en tegelijk los zij te werk is gegaan met een veelheid aan stoffen, kleuren, garens en bijzondere details om de kleurweergave, textuur en plooien van het origineel recht te doen. Aan de achterzijde wacht nog een verrassing, hier is een gedicht over dit werk in het Nederlands en in een Engelse vertaling op een mooie manier toegevoegd. De onmiskenbare uitstraling van deze quilt maakt de beleving ervan zeker zo intens als bij het origineel. Door dit alles is het geen imitatie-Rembrandt maar ‘een echte Panofsky’ geworden.

Opmerkelijk is dat zij geen enkele ervaring heeft als artquilter. Borduren op de naaimachine en het  digitaliseren van borduurpatronen waren altijd haar passie. Tot dan toe had zij enkele traditionele quilts gemaakt. De zoektocht naar het verbinden van deze beide hobby’s heeft uiteindelijk tot dit werk geleid. Voor haar was dit iets compleet nieuws waartoe ze zich uitgedaagd voelde. Daarna kwam het worstelen met de vorm, het zoeken van hulp, het vinden van oplossingen. Yvonne heeft hier een persoonlijk verslag van gemaakt. Het verhaal is herkenbaar voor de quilter die iets gaat proberen dat niet op voorhand al in een patroon vastligt, maar ook voor anderen leest het als een spannende ontdekkingstocht.
Het verhaal van Yvonne is te vinden als blog op deze site.