Veelzijdiger dan een quiltzaak runnen kan ik het niet verzinnen. Als 'directeur' ben ik ook degene die de voorraad bijhoudt, de stofzuiger bedient, de belastingen betaalt, de klanten te woord staat, en... echt het allermooiste: voor u als klant de stofjes uit mag kiezen! Geweldig werk, alleen al daarvoor zou je het doen.

Quilters moeten ver vooruit kijken

Vooral als de groothandel lekkere stamppotjes serveert  bij de vertoning van de kerstcollectie, ergens half januari. Een beetje laat? Nee, supervroeg juist, want dit gaat alweer over de volgende kerst. Want u weet: quilters moeten ver vooruit denken. Iemand zwanger? Meteen aan de slag met die leuke babyquilt! Voor je er erg in hebt komt het geboortekaartje. Hoogzomer? Tijd voor een kerstquilt. Het is december voor je het weet. Voor de stoffenfabrikant is dat niet anders: om die leuke actuele collecties op tijd bij u thuis te hebben zijn ze gisteren ontworpen, worden ze vandaag besteld, de komende maanden in de gepaste hoeveelheden geproduceerd en in de zomer aan de winkel geleverd. 

Winter 2014/15 dus...en ik weet niet hoe het met u is. Van mij mag de huidige 'winter' plaats maken voor het voorjaar. Maar voor volgende keer, nog veilig ver weg, verlang ik toch wel naar wat vrieskou, sneeuw en ijs. Misschien daarom viel ik nu vooral voor de prachtige 'ijzige' kleurpaletten, die er naast al het rood-groen-wit te zien waren. Schitterende cremes, bruinen en blauwtinten in alle schakeringen die je maar kunt bedenken. Heel mooi voor een sprookjesachtige winterse sfeer. Zo'n winterquilt gaat een vol seizoen mee en hoeft er zeker niet begin januari samen met de kerstboom uit.

Om een idee te krijgen is hier een foto van de presentatie van Wenche Wolff Hatling (in het rood tussen haar eigen quilts), een enthousiaste Noorse ontwerpster, die haar nieuwe collectie Winterfall (voor Lecien) toont. Wenche gebruikt hiervoor die typisch Skandinavische kleuren en motieven, die ik o zo verleidelijk vind: ijsblauw, zilvergrijs, grijzig bruin en een heel mooie roodtint om het op te peppen. Rendieren, maar ook hartjes in tal van vormen en maten zijn haar specialiteit.

Ook van andere merken zag ik prachtige stoffen, te veel om op te noemen. Maar u heeft het al begrepen: pas als de mussen weer van het dak vallen komen de mooie ijskleurtjes er aan...even geduld dus nog!