Ritme, en tijd voor UFO’s

Laatst gaf iemand me een boek te leen: Leven & werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt, met prachtige fotografie van Hape Smeele.

Lees mee wat er staat over de tijd van het jaar waarin we nu zitten, omdat het zo heerlijk geruststellend is. De boodschap in kort bestek: laat al het ‘moeten’ gerust even los, er hoeft nu even niets, dat komt volgend jaar vanzelf wel weer.

“In de dagen vanaf 5 december – tot omstreeks 20 december – is het tijd voor het afronden van zaken. Het is niet goed om in deze periode iets nieuws op te starten; dat lukt gewoon niet. Ook dringende zaken pak je nu niet op; je stelt ze uit tot eind tweede week van januari. Zo kan er vanaf 20 december echt rust intreden.”

De tijd tussen kerst en driekoningen is een periode van stilte en bezinning. Het is onverstandig om allerlei dingen tussen Kerst en nieuwjaar te plannen omdat blijkt dat van al die voornemens weinig of niets terechtkomt. Van binnen gebeurt er dan juist veel; overwegen, de balans opmaken, terugkeren naar kerntaken en kernvragen. Loslaten van wat niet meer dragend en zinvol is. Loslaten ook van oude beelden over je zelf die niet meer kloppen. Dit alles wordt de humus voor nieuwe groei. Volgend jaar!

De quilters onder ons snappen dit direct: nu is de tijd om met UFO’s aan de slag te gaan! Uitleg voor de niet-quilters: dit staat voor Unfinished Objects, oftewel al die ooit begonnen maar nooit af gemaakte quiltprojecten, omdat er in het leven van een quilter nu eenmaal aan de lopende band  onweerstaanbare nieuwe uitdagingen langs komen! Ook weer in 2015…