Paapje, bestaat dat nog?

Jazeker! Het merk Paapje bestaat nog altijd. Hoe dat zit leest u hierna.

Bijzonder nieuws voor quilters en andere handwerkliefhebbers: bij Quiltkompas is een assortiment van de oorspronkelijke Paapje stoffen in katoen en in zijde verkrijgbaar. Het gaat om unica in klein formaat, ca. 90/100 bij 35/40 cm. De stoffen zijn handbedrukt (door middel van handzeefdruk) in karakteristieke kleuren, wat ze een bijzonder en herkenbaar karakter geeft. De veelal organische motieven dateren uit de periode vanaf eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig. Een aantal ervan is dus meer dan een halve eeuw oud. Voor de kenner en liefhebber een buitenkans om aan bijzondere stoffen te komen die je nergens anders meer ziet.

Quiltkompas biedt deze Paapjes voor het eerst aan tijdens de “Expo Veldhoven” op 2, 3 en 4 mei 2014. Op dit bekende textielfestival zijn ruim 600 quilts te zien en 60 winkelstands te bezoeken.

*** De oorsprong van Paapje

Bij quilters van het eerste uur waren de “Paapjes” bekend en geliefd om de hoogwaardige kwaliteit van de ontwerpen en de mooie kleuren. Paapje is echt Hollands Design avant la lettre. De motieven dateren uit de periode van voor het computerdesign. Door het handmatig karakter van het verven hebben de stoffen diepte en 'leven' ze. Net als bij een goed kunstwerk blijf je er naar kijken en zie je er steeds iets anders in. Je kunt ze zo inlijsten en ophangen. 

paapje katoen motief

Paapje is in 1930 als handweverij gestart en later is men de stoffen ook zelf gaan verven door middel van handzeefdruktechnieken. Het paste in een streven de menselijke maat terug te brengen in een tijdperk van toenemende massaproductie. Dat wilde men doen door toepassing van ambachtelijke productievormen. Met deze romantische inslag was Paapje modern en vooruitstrevend in die tijd.

Het artistieke Paapje kreeg al snel een goede reputatie door het ‘verantwoord ontwerp’ zoals dat destijds werd genoemd. Architecten als Oud en Dudok pasten de stoffen graag toe in interieurs. Kunstenaars als Karel Appel hebben na de oorlog dessins voor Paapje ontworpen. Het Stedelijk Museum heeft Paapje stoffen en een affiche van Paapje in haar collectie. Ook het textielmuseum Audax in Tilburg erkent de cultuurhistorische betekenis van Paapje en heeft naast stoffen ook onderdelen uit de oude ateliers, zoals zeefdrukramen, in haar collectie opgenomen. De dessins uit de vorige eeuw spreken ook nu nog aan. De organische vormen en rijke kleuren zijn van een tijdloze en levendige schoonheid.

*** Voortbestaan van Paapje

Er zijn veel overeenkomsten tussen waar Paapje voor stond en trends van nu. Het is daarom wellicht geen toeval, en goed nieuws dat Paapje is blijven voortbestaan. Dat is te danken aan ontwerpster Carolien Huizinga en haar partner, die het merk een aantal jaren geleden hebben overgenomen. Carolien ontwerpt kleding en interieurproducten met de Paapje stoffen. Zij gebruikt daarvoor de oorspronkelijke patronen en geeft de motieven en kleuren een moderne draai, waardoor het heel goed in de stijl en interieurs van nu past. De gebruikte stoffen en verven zijn net als vroeger van ecologisch verantwoorde kwaliteit. Meer informatie is te vinden op www.Paapje.nl.

*** De laatste ‘vintage’ Paapjes nu verkrijgbaar bij Quiltkompas

Goed nieuws voor quilters, textile artists en stoffenliefhebbers in het algemeen is dat via Quiltkompas een hoeveelheid van de oorspronkelijke “Paapjes” beschikbaar is gekomen. Het gaat daarbij om unica in katoen en zijde in kleine formaten, maximaal 100 bij 40 cm. Van elk van deze Paapje stoffen is maar een enkel stuk verkrijgbaar. De Paapje stoffen werden voor het eerst succesvol aangeboden tijdens de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk. Het ging toen uitsluitend om bourettezijde. Tijdens de beurzen zal ik  weer Paapje stoffen aanbieden. Daar zal een nog ruimere keuze te zien zijn, naast diverse soorten zijde nu ook in katoen.