De 365 Challenge… Voor wie er nog niet van heeft gehoord; een vrouw in Australie heeft een quiltpatroon gemaakt, dat uit 365 blokjes bestaat. Ze nodigt iedereen uit mee te doen en elke dag een blokje te maken. Aan het eind van het jaar is de sampler af…Quiltkompas ondersteunt de challenge met mooie pakketten passende stoffen - in rood en in blauw. 

Eerlijk gezegd ga ik voor hypes en zogenaamde uitdagingen doorgaans het liefst een blokje om, de andere kant uit wel te verstaan.

Maar deze bleef toch aan me trekken. In de eerste plaats door hoe het er uit ziet – als ontwerp. Het is echt een mooie quilt en de kleuren (blauw-creme-beige-bruin) die zij heeft gekozen spreken mij beslist aan. Let wel, het kan in elke kleurstelling worden gemaakt, zo lang je maar gebruik maakt van contrast, bijvoorbeeld door een mix van donkere, midden en lichte kleuren te kiezen.

Het idee dat een tijdgenoot anno 2016 deze moeite heeft gedaan om zo’n uitgebreid ontwerp te maken en het nu belangeloos beschikbaar te stellen in deze leuke vorm is bijzonder. Hulde hiervoor aan Kathryn Kerr! Quilten is delen, dat blijkt hier maar weer uit. En er zijn er veel die dit willen delen, ze heeft al 12.000 likes op Facebook. Elke dag een blokje maken, in de wetenschap dat quilters overal ter wereld met het zelfde bezig zijn, hoe leuk is dat. Ook in Nederland hebben verschillende winkeliers goede initiatieven genomen, bijvoorbeeld door een Nederlandstalige Facebookpagina.

Achterstandje?

Maar wat te doen, want het jaar is al begonnen. Er zijn al twee weken lang elke dag blokjes de wereld in gezonden! Maar ik bedacht: ok, er is een achterstandje, maar wat stelt dat voor op een heel jaar? Want kijk, elk jaar hang ik een verse scheurkalender met wijze spreuken op. Maar niet elke dag heb ik tijd of zin om te gaan mijmeren over een spreuk. En op andere dagen haal ik het in en ‘doe’ er zes achter elkaar…Zo kan het toch ook met het maken van een blokje per dag? Gewoon in je eigen ritme, zoals het uitkomt? En dan misschien maar wat langer dan een jaar. Of halverwege toch maar stoppen. Zo blijft de uitdaging leuk en wordt het geen dwangbuis.

Mijn enthousiasme groeide nog meer toen ik me realiseerde dat ik als geen ander uit de meest prachtige stoffen kan kiezen, gewoon in overvloed en onder handbereik! En die mooie stoffen kan ik weer met u delen! Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb direct startpakketjes samengesteld, om de Challenge aan te gaan, maar het ook voor u gemakkelijk te maken.

Dus als u door uw scrappies heen bent of liever met kakelverse stofjes de uitdaging aan gaat … er zijn mooie pakketjes in blauw-bruine en in rood-bruine tinten.

Mijn wijsheid van de dag: "Het is nooit te laat om met iets nieuws te beginnen."

Hoe werkt het?

De challenge werkt vrij eenvoudig. Je meldt je aan via de website (links boven zit het menu) of via facebook. Deelneemsters krijgen elke dag een mailtje met het patroontje van de dag. Er is ook een Nederlandstalige facebookgroep.