Kaffe Fassett is er een groot voorstander van: de Designwall. En ik zeg het hem na, een quilter kan eigenlijk niet zonder een Ontwerpwand. Ook al ‘ontwerp’ je niets, maar ga je ‘gewoon’ een quilt van een patroon maken, je wil toch graag zien of de kleuren met elkaar matchen.

We hebben het hier over een neutrale ondergrond waarop je de stukjes van je quilt eerst bij elkaar legt, voor er naald en draad aan te pas komen. Met andere woorden: hier bekijk je alvast het voorlopige resultaat, voordat je – ach en wee – alles misschien weer uit moet halen of je eeuwig ergert aan dat ene gifgroene stukje dat er uit springt.

Kaffe Fassett heeft voor dit doel een speciale ondergrond ontwikkelt, een grijze flanellen stof met een wit raster. Hij adviseert deze op een geschikte ondergrond te bevestigen (zacht board of piepschuim), maar je kunt de stof uiteraard ook zo ophangen of los op tafel gebruiken.

Lees zijn toelichting:

1. Een Designwall heb je nodig om niet alles op het bed of de vloer uit te hoeven spreiden en vervolgens met een laddertje of op een wankele kruk er boven te gaan staan om het van een afstand te kunnen bekijken of fotograferen.
2. Je kunt het daar langere tijd op bekijken en veranderen zonder dat het in de weg ligt en weer weggehaald moet worden.
3. Een Designwall moet NEUTRAAL van kleur zijn en neutraal is NIET wit, want dat levert een te sterk contrast op. Daarom is zijn Creative Flanel’ in dit neutrale grijs. Bovendien zit er een wit rastertje op (in inches). Dat is handig om alles een beetje recht te kunnen bevestigen.
4. Kaffe houdt niet van gedoe met spelden en zo, hij wil snel een stukje stof er af kunnen halen en vervangen door een beter. Op flanel blijven de stukjes katoen goed plakken en je haalt ze er ook heel makkelijk weer af, dus  opbrengen, weghalen en verplaatsen is secondenwerk. Let wel, dit geldt voor losse stukjes. Zodra je ze aan elkaar zet worden ze al snel te zwaar en zal er toch een speldje aan te pas moeten komen.
5. En heb je geen zin tegen een grijze wand aan te moeten kijken of ben je bang voor een nieuwe sta-in-de-weg? Maak hem mobiel door de stof op een goedkoop stuk board uit de bouwmarkt te bevestigen. Je schuift hem na gebruik zo achter een deur of onder een bed (zegt Kaffe).
6. De grootte van de ‘wall’ kun je af laten hangen van het formaat quilts wat je normaal maakt en van de beschikbare ruimte. Een meter is wel het minste, anderhalve meter of meer is mooier. De stof is net als quiltstof 110 cm breed.
7. Designwall of ontwerpmuur? Een goed woord heb ik nog niet gevonden, maar geen quilter kan zonder: maak en verbeter je ontwerp net zo lang tot het naar je zin is.

Met dank aan Laura Strating-Jansen (Laura’s Quiltatlier) voor de foto

Creative flannel van Kaffe Fassett voor ideale ontwerpwand. Grijze neutrale flanel quiltstof